Home Romania O casă mai răcoroasă fără aer condiţionat?

O casă mai răcoroasă fără aer condiţionat?

Căldura s-a instalat din nou şi toţi ne dorim să găsim cât mai mută răcoare când ajungem acasă. Dar,  parcă toată căldura de peste zi e înmagazinată acolo. 

Dacă n-aţi reuşit nici anul acesta să vă cumpăraţi un aparat de aer condiţionat sau nu vă puteţi permite funcţionarea lui, trebuie să luaţi alte măsuri. Vă prezentăm câteva soluţii pentru răcirea casei fără aer condiţionat.

Jaluzelele complet  trase în timpul zilei

Ţineţi jaluzelele sau draperiile trase în timpul zilei, mai ales la ferestrele dinspre sud şi vest, şi veţi sesiza diferenţa. Până la 30% din căldura nedorită pătrunde în casă prin ferestre.

Schimbaţi becurile

Dacă nu v-aţi hotărât până acum să schimbaţi becurile cu incandescenta din casă cu variantele mai economice, precum cele fluorescente sau LED-urile, acum este momentul. Aproape 90% din energia consumată de becurile incandescente este transformată în căldură. Renunţaţi la ele şi veţi reduce căldura din casă, dar şi facturile la curent. Deasemenea, dacă vântul adie oricât de puţin, puteţi profita pentru a vă răcori casa. Deschideţi geamul şi întindeţi un cearşaf ud în dreptul lui. Veţi simţi efectul în toată camera.

Ventilatorul

Folosiţi unul sau mai multe ventilatoare cât mai eficient. Puneţi un ventilator în partea opusă ferestrei deschise pentru a împinge aerul cald afară. Setaţi ventilatorul din tavan să meargă contra acelor de ceasornic pentru a duce în sus aerul cald. Deosebit de eficient este să puneţi în faţa unui ventilator o tavă cu cuburi de gheaţă. Pe măsură ce aceasta se topeşte, ventilatorul împrăştie apă rece în aer, răcorind plăcut încăperea.

Limitaţi folosirea aragazului şi cuptorului

Nu e momentul să faceţi fripturi la cuptor sau tocane pe aragaz. Optaţi pentru preparate reci şi cât mai simple (salate, fructe etc.), pe care le veţi digera şi mai uşor, uşurând această sarcină organismului dumneavoastră şi-aşa epuizat de căldură. Dacă doriţi mâncare caldă, mai bine faceţi grătare decât să preparaţi ceva la cuptor.

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente