Home Romania Salubris prinde ”viteză” pe trei roți. Gunoiul ieşenilor, cărat cu 25 km/oră...

Salubris prinde ”viteză” pe trei roți. Gunoiul ieşenilor, cărat cu 25 km/oră cu motoreta electrică

Salubris a demarat o acţiune de înnoire a parcului auto. Una dintre direcţii: dotarea cu utilaje mai mici, pentru a se putea strecura mai uşor pe străzile strâmte şi aglomerate

Operatorul de salubritate din Iaşi vrea să-şi înnoiască întreg parc auto în cel mult doi ani. Potrivit directorului Salubris, Cătălin Neculau, 70% din actualul parc, care cuprinde circa 120 de utilaje, este nou, în timp ce vehiculele cele mai vechi care sunt folosite de operator datează de circa 12-15 ani. Neculau a făcut aceste declaraţii în contextul în care, ieri, pe pietonalul Ştefan cel Mare, au fost expuse mai multe echipamente achiziţionate recent de către Salubris. Este vorba despre 9 autoutilitare pentru colectare selectivă şi, în premieră, 10 vehicule electrice destinate întreţinerii stradale. „Vechile echipamente cu care se transportau deşeurile, sarea şi altele, sunt înlocuite acum de echipamente electrice. La sfârşitul lunii august va veni şi celălalt lot de autospeciale destinate transportului de deşeuri în regim compactat, atât pentru deşeurile municipale, cât şi pentru deşeurile colectate separat“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Fiecare vehicul electric are trei roţi şi are o autonomie de minimum 50 km cu o viteză medie de 25 km/oră. Investiţiile în înnoirea parcului auto al Salubris vor continua cu alte achiziţii, potrivit primarului, noi vehicule urmând a ajunge la Iaşi la sfârşitul lunii august. „În acest moment avem circa 120 de utilaje, iar 70% dintre acestea sunt noi. Cele mai vechi sunt din 2006 – 2007“, a spus, la rândul lui, directorul Salubris, Cătălin Neculau. El a estimat că bugetul de investiţii alocat pentru acest an şi cel care este prognozat pentru anul următor vor aduce o înnoire completă a parcului auto.

În ceea ce priveşte vehiculele care vor aduse luna viitoare, primarul Chirica a precizat că va veni un nou lot de autospeciale destinate transportului de deşeuri în regim compactat. „Scopul este creşterea calităţii mediului şi, în special, valorificarea cât mai substanţială a deşeurilor refolosibile. Odată cu aceste echipamente vom putea dubla nivelul de colectare a deşeurilor reciclabile – acum se face o dată pe lună, dar de săptămâna viitoare se va face de două ori pe lună. Speranţa noastră e să ajungem, spre finalul anului, să ridicăm deşeurile reciclabile o dată pe săptă­mână, astfel vom reuşi să creştem nivelul de colectare a acestui tip de deşeuri“, a mai spus primarul Chirica.

Edilul şef al Iaşului a amintit de faptul că România trebuie să se conformeze la normele europene în domeniu şi a susţinut că Iaşul „s-a conformat cel mai bine la aceste măsuri (de colectare selectivă, n.r) impuse de Comisia Europeană“. Primarul a menţionat că, în primul semestru al acestui an, a fost colectată o cantitată dublă de deşeuri reciclabile faţă de perioada similară a anului precedent. „Programul de investiţii în salubritate va continua, acum a ajuns la 7,9 milioane euro“, a adăugat Mihai Chirica. Primarul Iaşului a ţinut să precizeze că, faţă de anul precedent, nivelul de poluare în oraş a scăzut în ceea ce priveşte pulberile în suspensie (particule de praf, PM10). 

Printre mai multe măsuri adoptate de Primărie şi enumerate de acesta se află inclusiv înnoirea parcului auto la Salubris, dar şi cel de la CTP şi, mai nou, Servicii Publice şi Citadin. „Faţă de primul semestru al anului precedent, avem la nivelul de poluare cu PM10 o scădere de circa 47% la staţia Podul de Piatră şi de circa 44% la staţia Cantemir. În momentul de faţă, nu suntem în nicio fază de depăşire care să alarmeze Comisia Europeană“, a susţinut primarul. El a adăugat că Iaşul este pe „drumul cel bun“ şi a invocat faptul că aşteaptă să vadă ştirea unei „fundaţii elveţiene care vorbeşte despre Iaşi ca un oraş poluat“.

Mihai Chirica a făcut referire la un studiu prezentat de „Ziarul de Iaşi“ în luna martie 2019, dar a omis să spună faptul că acel studiu nu făcea referire la particulele de praf (PM10), ci la aşa-numitele „particule-fine“, respectiv acele particule care provin în special din arderea combustibililor. Studiul a fost realizat de AirVisual şi a cuprins câteva mii de oraşe din întreaga lume, fiind mediatizat de presa internaţională, inclusiv CNN. În acel top, Iaşul se afla pe primul loc în ţară după nivelul de poluare în 2018 şi pe locul 454 din 3.095 de oraşe din întreaga lume. La vremea respectivă, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) a confirmat faptul că valorile prezentate de AirVisual sunt corecte.

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente