Home Romania Toader, în prima sa ieşire publică ca rector, s-a dezis de toate...

Toader, în prima sa ieşire publică ca rector, s-a dezis de toate netrebniciile antijustiţie

Peste două zile începe admiterea la „Cuza“, rectorul încă luptă cu „statul paralel“

Prof.dr. Tudorel Toader a convocat, ieri, prima sa conferinţă de presă de când a preluat din nou mandatul de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, celebrând şi trei ani de la finalul primei sale suspendări, când a aşteptat să încheie mandatul de judecător constituţional înainte de preluarea frâielor celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară. Înainte de a aborda subiectele anunţate, precum admiterea care urmează să înceapă de luni, proiecte de investiţii sau alte activităţi din cadrul universităţii, prof.dr. Tudorel Toader s-a justificat mai bine de 15 minute cu privire la activitatea sa de la Ministerul Justiţiei.

„Lupta din umbră“

Din discursul său, fostul ministru a lăsat să se înţeleagă că a fost într-o luptă continuă din umbră cu actuala conducere a statului: el nu a vrut, de fapt, să dea Legea recursului compensatoriu, pe care a pasat-o ba guvernului tehnocrat, ba Parlamentului, argumentând că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe modificările venite din Parlament. El nu a vrut nici secţia specială de anchetare a magistraţilor, care a venit ca propunere tot din Parlament, chiar dacă după aceea a scos-o de sub autoritatea procurorului general şi a transformat-o în „direcţie independentă“. Fostul ministru spune că a dat o mulţime de avize negative pe diverse proiecte, lăsând să se înţeleagă că a fost demis tocmai din cauză că nu voia să treacă mai multe proiecte, invocând aici Ordonanţa pentru modificarea Codului Penal şi Codului de procedură Penală (modificările la Legile Justiţiei, care sunt dezbătute zilele acestea la Curtea Constituţională) – despre care spune că au intrat în vigoare fără acordul Ministerului Justiţiei, şi că a refuzat, în ciuda presiunilor, să dea ordonanţe de amnistie şi graţiere.

Prorectorii, în ofsaid

După ce a terminat de vorbit despre justiţie, de la pupitrul la care s-a instalat din spatele prorectorilor, pe care i-a lăsat aproape o oră la masă să-l asculte, împreună cu presa, rectorul şi-a concentrat discuţia pe recuperările de patrimoniu din toată ţara pe care universitatea trebuie să se concentreze, şi a prezentat apoi şi o serie de proiecte de investiţii. Despre acestea, „Ziarul de Iaşi“ a mai scris şi cu alte ocazii: refacerea şi refuncţionalizarea Casei Universitarilor, cu aproape 10 milioane de lei, obiectiv anunţat, cu acelaşi film de prezentare, într-o altă conferinţă de presă pe vremea în care Tudorel Toader încă era rector, deci acum mai bine de doi ani de zile, construirea unei baze sportive pe cei 9.000 de mp de pe Sărărie, teren care a fost şi al TVR-ului, dar pentru care încă nu există o finanţare evidentă, refacerea Corpului E, din Fundaţie, vizavi de BCU, sau construirea unui nou cămin, alături de toate universităţile din Iaşi în afară de Medicină, finanţat de Consiliul Naţional de Investiţii. Cuantumul total al acestor investiţii ale universităţii ar fi de circa 30 de milioane de euro, însă fondurile nu sunt integral disponibile şi nici liniile de finanţare nu au fost stabilite la fiecare obiectiv.

Va candida sau nu?

„Un alt proiect prioritar de investiţii este în desfăşurare în Grădina Botanică «Anastasie Fătu» din Iaşi, unde UAIC şi-a propus să amenajeze un spaţiu în care vizitatorii să poată achiziţiona suveniruri cu însemnele universităţii sau consuma băuturi non-alocoolice, dar şi gustări produse la Cantina universităţii. În prezent lucrările de execuţie sunt în derulare, având ca termen de finalizare luna septembrie 2019. Valoarea proiectului depăşeşte 400.000 de lei“, au mai precizat reprezentanţii UAIC, într-un comunicat de presă remis ulterior conferinţei. Toader a lansat şi o trimitere subtilă cu privire la candidatura pentru un nou mandat de rector, menţionând că „sper că ne vom revedea, la finalul celor 18 luni (n.r. – perioada de execuţie a lucrărilor de la Casa Universitarilor), la inaugurare, indiferent în ce calitate“.

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente