Home Romania Tăriceanu: Franţa a fost ancora noastră în Europa şi pentru asta vom...

Tăriceanu: Franţa a fost ancora noastră în Europa şi pentru asta vom rămâne veşnic recunoscători

Călin Popescu Tăriceanu a transmis, duminică, un mesaj de Ziua Naţională a Franţei, precizând că ţara a fost ancora României în Europa, fapt pentru care „îi vom rămâne veşnic recunoscători”. Franţa e şi prima ţară care şi-a manifestat solidaritatea cu românii, mai spune preşedintele Senatului.

Imaginea articolului Tăriceanu: Franţa a fost ancora noastră în Europa şi pentru asta vom rămâne veşnic recunoscători

Tăriceanu: Franţa a fost ancora noastră în Europa şi pentru asta vom rămâne veşnic recunoscători

„Nu cred că sunt pe lume multe ţări care să fi avut o mai mare influenţă asupra istoriei noastre decât sora Franţa. Şi nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de şase secole. Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomaţiei şi când ai noştri tineri «la Paris învăţau», cum scria marele Eminescu. Tot marea Franţă şi revoluţia ei sub lozinca «Liberté, égalité, fraternité» a inspirat paşoptiştii români şi i-a însufleţit să lupte pentru unire şi independenţă, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe Facebook.

Acesta a adăugat că Franţa „a sprijinit esenţial unirea Moldovei cu Ţara Românescă”.

„Mai apoi, ne-am câştigat independenţa şi statutul de regat tot graţie Franţei şi lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, şi el, mai mult francez decât german. Franţa a fost ancora noastră în Europa şi pentru asta îi vom rămâne veşnic recunoscători, fiind, cum se ştie, şi prima ţară care şi-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluţia anticomunistă din decembrie 1989. Pentru că, aşa cum spunea şi generalul de Gaulle, «cimentul relaţiilor dintre România şi Franţa este latinitatea celor două ţări». E un privilegiu şi o onoare, deci, pentru mine şi pentru colegii mei din ALDE să urăm azi Franţei, de Ziua Naţională, un cald, sincer şi prietenesc «La mulţi ani!»”, a conchis liderul ALDE.

O recepţie a avut loc vineri la sediul ambasadei Franţei din Capitală pentru a celebra Ziua Naţională a Franţei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente