Home Romania 2,6 milioane euro furate cu căruța de la stat de țiganii din...

2,6 milioane euro furate cu căruța de la stat de țiganii din Zanea. Evazionistă de 64 de ani: 9 ani închisoare

Decizia este rarisimă pentru sistemul judiciar ieşean: o femeie acuzată de evaziune a primit aproape un deceniu de stat în spatele gratiilor. Aautorităţile ar trebui să recupereze peste 12 milioane de lei. Până acum nu au căpătat niciun ban

Curtea de Apel Iaşi a confirmat o sentinţă-exemplu pronunţată de Tribunal într-un dosar de evaziune fiscală. Nouă ani de închisoare cu exe­cutare a primit o femeie de 64 de ani, din Lunca Cetăţuii, după ce a fost găsită vinovată de fraudarea bugetului de stat printr-o binecunoscută metodă evazionistă din comunitatea sa: cea a facturilor fictive. Aneta Stănescu ar trebui să plătească şi despăgubiri de peste 2,6 milioane de euro, motiv pentru  judecătorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor actuale şi viitoare ale femeii.

Cum motivează judecătorii ieşeni sentinţa record?

Aneta Stănescu nu a recunoscut niciuna dintre acuzaţiile ce i-au fost aduse de procurori, din acest motiv, la stabilirea pedepsei nu s-a putut aplica o reducere de pedeapsă. În rechizitoriu, anchetatorii au notat că femeia ar fi comis faptele de evaziune prin intermediul firmei SC Metal Eurogrup SRL, firmă înfiinţată în august 2013 la care Aneta Stănescu a fost asociat unic şi administrator. 

O serie de tranzacţii contabile suspecte au atras atenţia anchetatorilor, mai ales că femeia din Lunca Cetăţuii a primit de la stat şi aproape două milioane de euro, drept decontare de TVA. Aşadar, aceşti bani au fost acordaţi de Fisc din fonduri publice, în contul evazionistei. Când procurorii i-au cerut facturile aferente decontului de TVA, femeia a precizat că nu le mai are. Era vorba, au stabilit procurorii, de achiziţii fictive de peste 30 de milioane de lei, realizate doar în scopul fraudării statului. Judecătorii au invocat că firma femeii nu avea niciun angajat, dar, cu toatea acestea „a înregistrat achiziţii foarte mari de mărfuri la intervale scurte de timp”. Achiziţiile fictive constau în materiale feroase şi neferoase.

Afaceri de miliarde cu căruţa

În instanţă, femeia a spus că de manipularea fierului se ocupau oameni plătiţi cu ziua, şi că închiria vehicule pentru asta sau se folosea de o căruţă pentru transport. Aneta Stănescu a mai spus că de contabilitate se ocupa o femeie pe care nu o cunoaşte. „Instanţa reţine de asemenea că, prin fapta sa, inculpata a cauzat un prejudiciu important bugetului de stat, din care nu s-a recuperat nicio sumă. Instanţa va avea în vedere totodată şi numărul mare de acte materiale reţinute în sarcina inculpatului, respectiv 7 (şapte) acte materiale, precum şi perioada de timp relativ scurtă în care a desfăşurat activitatea infrac­ţională”, au stabilit judecătorii. Aceştia au stabilit minimum de pedeapsă pentre Aneta Stănescu, evaziunea fiscală de peste 500.000 de euro, în România, fiind pedepsită între 9 şi 15 ani.

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente