Home Romania Negocieri DURE în Germania - Urmaşii ultimului împărat solicită statului restituirea a...

Negocieri DURE în Germania – Urmaşii ultimului împărat solicită statului restituirea a mii de obiecte şi opere de artă

Urmaşii ultimului împărat al Germaniei vor să recupereze de la statul german mii de obiecte şi opere de artă care au aparţinut familiei Hohenzollern, a anunţat vineri Ministerul Culturii, confirmând astfel informaţii publicate de Der Spiegel, relatează AFP, conform agerpres.ro

Negocierile privind cererile de restituire sunt purtate “de mai mulţi ani” între familia Hohenzollern, guvernul federal german, oraşul Berlin şi landul Brandenburg, a precizat ministerul pentru AFP. 

“Discuţiile (…) vizează găsirea unei soluţii durabile pentru mai multe opere şi obiecte de colecţie a căror valoare este evaluată în mod diferit de instituţiile publice, pe de o parte, şi de casa Hohenzollern pe de alta”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ion Cristoiu, scenariu SUMBRU pentru Klaus Iohannis – Dăncilă și Dan Barna îi vor pune bețe în roate la prezidențiale: Procentele se vor reduce drastic

Potrivit Der Spiegel, casa Hohenzollern solicită restituirea a zeci de mii de tablouri, sculpturi, obiecte numismatice, cărţi şi piese de mobilier care s-au aflat în posesia familiei până la căderea Imperiului şi proclamarea Republicii, după Primul Război Mondial. 

Negocierile sunt conduse de strănepotul ultimului kaizer, Wilhelm al II-lea, prinţul Georg Friedrich al Prusiei. 

Împăratul a abdicat în anul 1918 şi a plecat în exil în Olanda, unde a murit în 1941. 

Bunurile monarhiei prusace au fost confiscate, fără a fi oferite compensaţii, înainte de semnarea unui acord între stat şi familia imperială, la 29 octombrie 1926. 

Istoria trepidantă a Germaniei a complicat însă situaţia, ocupaţia sovietică după Al Doilea Război Mondial a jumătate din Berlin conducând la noi expropieri. 

O primă etapă a fost realizaată prin crearea unei liste, a indicat ministerul, iar dificultăţile vizează “mai puţin de 0,1%” din colecţiile Fundaţiei Prusace a Castelelor şi Grădinilor din Berlin-Brandeburg, ale Fundaţiei Culturale Prusace şi ale Muzeului Naţional German. 

Totuşi, discuţiile ar putea continua o lungă perioadă. “În momentul de faţă, poziţiile părţilor în cadrul negocierilor sunt încă departe una de alta”, a subliniat ministerul.

Source

Toate drepturile sunt rezervate sursei

Recente